Campagnes en projecten | Meer Democratie

Campagnes en projecten

Meer Democratie heeft een reeks doelen ter verdieping en verbetering van de democratie. Waar mogelijk starten we campagnes en acties met democratische vernieuwing récht in het vizier. Hieronder vindt u een overzicht van de lopende campagnes en projecten.

Kandidatenbevraging bij de lokale verkiezingen van 14 oktober

Op zondag 14 oktober waren er lokale verkiezingen in België. Het zogeheten feest van de democratie. Onze vraag is: hoe gaan de nieuwe gemeenteraadsleden de lokale democratie verbeteren ? 

Daarom deed Meer Democratie een grootscheepse kandidatenbevraging. We vroegen alle gemeenteraadskandidaten om zich - indien gekozen - te engageren voor de realisering van 3 concrete voorstellen voor echte burgerinspraak. Ook kunnen zij een eigen voorstel uploaden. De resultaten publiceren we via persberichten, sociale media, mailings aan onze 55.000 abonnees en uiteraard op deze site.

Bekijk hier de actuele resultaten

Als burger kunt u de kandidaten uit uw gemeente oproepen om mee te doen door hen met één druk op de knop een email te sturen.

Petitie.be: start uw eigen petitie

Als dienstverlening aan actieve burgers runt Meer Democratie het online petitieplatform Petitie.be. Op deze website kan iedereen gratis een professionele petitie lanceren. U vindt er tips en tools om uw petitie te verspreiden via zowel de sociale als de reguliere media. Om u als petitionaris te helpen bij een goede formulering van uw petitie worden alle petities gemodereerd.

In tegenstelling tot andere petitiewebsites is Petitie.be een neutrale facilitator (we staan open voor alle onderwerpen en politieke richtingen) en hebben we geen verdienmodel (de website is gratis en we plaatsen geen advertenties). Om die reden is Petitie.be snel uitgegroeid tot het leidende petitieplatform in Vlaanderen.

My-vote.be : start een eID-volksraadpleging

Naast petitie.be runt Meer Democratie ook een online platform om volksraadplegingen te organiseren waar de kiezer stemt met zijn elektronische identiteitskaart.

We wensen dat het platform op een ernstige manier gebruikt wordt, met onder andere een heus burgerpanel dat de vragen voorbereidt. Lees hier meer over de gebruiksvoorwaarden.

Expertisecentrum voor democratische vernieuwing

Binnenkort ontsluit Meer Democratie haar archief (van meer dan 1000 artikelen en analyses die eerder werden gepubliceerd onder de vlag van Democratie.nu, de voorganger van Meer Democratie).

Steun onze campagnes en projecten

Wij kunnen ons werk doen dankzij de financiële steun van mensen zoals u. Meer Democratie ontvangt geen overheidssubsidies. Doe vandaag nog een donatie. Hartelijk dank!