Het was voor iedereen en zeker ook voor de NGO's, een bewogen jaar. Zo ook voor Meer Democratie.
Nadat we door omstandigheden moesten afscheid nemen van onze enige medewerker zijn we met frisse moed op zoek gegaan naar nieuwe medewerkers en vrijwilligers.
We waren het jaar nochtans met enthousiasme begonnen om het contact met de burger te versterken door het inrichten van maandelijkse inhoudelijke bijeenkomsten. Op 2 februari hadden we een workshop met burgerbewegingen "Het systeem op de schop. Voluit voor democratie: wij beslissen samen." Deze werd druk bijgewoond.
Bestuurslid Eric Van de Putte had naar aanleiding van de Algemene Vergadering van 22 februari 2020 al een presentatie gegeven rond directe democratie. Daarmee zouden we het land rond gaan. En toen kwam Corona...
We zijn dan snel gestart met tweewekelijkse webinars rond, uiteraard, het thema ‘directe democratie’. Gemiddeld volgen een 15-tal mensen de webinars. We hebben al verschillende buitenlandse gasten gehad. De opnames worden verdeeld.
De redactie werd versterkt met enkele medewerkers (dat zal je op de website en de sociale media al gemerkt hebben). We hebben ook onze website presentabeler gemaakt en ook de database opgeruimd.
Verder zijn er verschillende vrijwilligers ons komen helpen en verschillende maanden heeft Ken mee het management waargenomen. Er werden nog mensen gerekruteerd: verantwoordelijken voor marketing en administratie en een campagneleider. Deze zijn zich nu aan het inwerken.
Petitie.be heeft een dringende en zeer belangrijke upgrade gekregen en wordt nu verder klaargestoomd om veel meer petities aan te trekken en de burgers te empoweren (d.i. hen aan te leren initiatief te nemen met petities en later ook met referenda).
Onze dienstverlening gaan we nu substantieel verbeteren. De petitiewetgeving werd dit jaar verbeterd en dat was zeker heuglijk nieuws, en nog een persbericht waard. We gaan op dit pad verder want wij zien petities als een laagdrempelige en een eerste stap naar referenda. Zodoende lobbyen we verder voor een nog betere petitiewetgeving, zodanig dat burgers op termijn zelf hun samenleving kunnen vorm geven. Om de gewestelijke volksraadpleging in Vlaanderen mogelijk te maken moet er nog altijd een uitvoeringsbesluit uitgevaardigd worden. We herstarten het promoten van ons voorstel in verband met dat uitvoeringsbesluit.
En op gemeentelijk vlak hebben we ook goed nieuws; gemeenten komen ons spontaan vragen om petitie.be in hun gemeente op de website als petitieloket te integreren. Zo willen we in elke gemeente een petitieloket verkrijgen op vraag van de inwoners van de gemeenten zelf. We gaan in zoveel mogelijk gemeenten plaatselijke democratiecomités oprichten om hun locale problemen via direct democratische weg naar een oplossing toe te bewegen en de locale gemeentewetgeving te democratiseren.
MD heeft ook met een flinke vertegenwoordiging de virtuele conferentie rond directe democratie bijgewoond die in de laatste week van september in Zwitserland gehouden werd; je kon hierbij live op de referendumdag van 27 september de vele referenda volgen die toen plaatsvonden.