Berichten juli 2020

Geschreven door Marc Vanvelk op 31-07-2020
Kort en interessant nieuws uit juli 2020

 

Een gedachtenexperiment: wat als politici burgers écht ernstig nemen?

Dirk Holemans schildert in een gedachtenexperiment een scenario dat meer beslissingsrecht geeft aan de burgers. “Is dat geen gek gedachtenexperiment? Dat burgers in zeven weekends een gedragen en gedegen rapport met meer dan 100 concrete beleidsvoorstellingen klaarstomen? En het wordt nog straffer: ze hebben gewerkt in opdracht van de leider van het land. Waarbij op voorhand is vastgelegd dat de voorstellen stuk voor stuk ernstig worden genomen: ofwel door regering overgenomen, ofwel ter stemming voorgelegd in het parlement, ofwel aan het volk in een referendum....En hij besluit: “...het versterken en verdiepen van de democratie, op een wijze die ruimte creëert voor de ideeën en goesting van burgers, is geen luxe of bijkomstigheid. Ze wordt elke dag noodzakelijker naarmate ook de sociale en ecologische problemen acuter worden. Het goede nieuws is dat we er morgen mee kunnen starten. De draaiboeken zijn beschikbaar, de goede voorbeelden uit het buitenland tonen hoe en dat het kan.”

Bron: Dirk Holemans in Knack van 26-07-2020

Meer Democratie staat achter deze zienswijze en streeft naar een directe democratie waar de burgers in gelote burgerraden en via referenda op burgerinitiatief zelf hun samenleving vorm geven. Meer Democratie beschikt over de know-how hoe dit kan.

Sluit u aan bij Meer Democratie en steun onze beweging om deze droom waar te maken.

 

Inwoners Groenland stemmen voor het behoud van koloniaal standbeeld

Tijdens een volksraadpleging heeft een meerderheid van de inwoners zich uitgesproken voor het behoud van het beeld, dat volgens tegenstanders symbool staat voor de Deense kolonisatie.

Bron: Belga - Het Nieuwsblad (23-07-2020)

 

Mogelijk referendum over de éénmaking van Ierland

Zes grote universiteiten gaan samen onderzoeken of de inwoners van Noord-Ierland het zien zitten om zich bij Ierland aan te sluiten. In het Goede Vrijdagakkoord van 1998 staat dat er een referendum over eenwording moet komen wanneer de meeste Noord-Ieren zich bij Ierland lijken te willen aansluiten.

Bron: Belga - VRTNWS (22-07-2020)

 

De particratie heeft onze democratie vermoord

“Partijvoorzitters zonder enig democratisch mandaat bepalen wie minister wordt. Met als enige criteria geslacht en afkomst. Elke provincie heeft een kopman of –vrouw nodig. De volgende verkiezingen, u weet wel. Kennis van zaken? Niet relevant.”

Bron: Pieter Van den Bossche – Opinie in vrtNWS (20-07-2020)

Sluit u aan bij Meer Democratie, steun ons om deze moordende particratie te stoppen en het laatste woord terug aan de burgers te geven.

 

Gaan stemmen niet meer verplicht

De regering-Jambon heeft vrijdag een voorontwerp van decreet goed­gekeurd dat de opkomstplicht bij de lokale en provinciale verkiezingen schrapt. Het decreet neemt nog andere maatregelen die de burgerdemocratie moeten versterken. Zo wordt de kandidaat van de grootste fractie uit de coalitie die de meeste voorkeurstemmen heeft behaald burgemeester, de invloed van de lijststem verdwijnt. Ook wordt het ronselen van volmachten in bijvoorbeeld woonzorgcentra tegengegaan. Voor minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD) is de beslissing ‘de meest ingrijpende verandering in de werking van de lokale democratie in decennia’.

Bron: Wim Winckelmans in De Standaard van 20-07-2020

 

Politici verliezen alleenrecht: inwoners kunnen nu ook hun zeg doen op gemeenteraad 

Oostendenaars kunnen voortaan ook hun zegje doen op een zitting van de gemeenteraad. Ze mogen een voorstel toelichten als ze daar minstens 500 handtekeningen voor ophalen. De reacties zijn divers.

Georges Casteur (Oprichter van Recht door Zee) is wel positief. “Het is een goede stap in de richting van directe democratie, maar 500 handtekeningen is wel veel. We moeten streven naar totale transparantie die kan leiden tot referenda.” 

Bron: Edwin Fontaine in Het Nieuwsblad van 14-07-2020

 

Oostende: Inwoners geven beleid mee vorm

“Oostendenaars krijgen op de gemeenteraad spreekrecht en kunnen weldra vragen en voorstellen agenderen. Een van de voorwaarden is wel dat er 500 handtekeningen verzameld moeten worden. “Hiermee ligt de drempel zeer laag, zeker in vergelijking met andere centrumsteden”, maakt gemeenteraadsvoorzitter Wouter De Vriendt (Groen) zich sterk.”...

“Het is belangrijk om zonder complexen, zonder wantrouwen en open om te gaan met mondige burgers”

Bron: Timmy Van Assche in Het Laatste Nieuws van 13-07-2020

Sluit u aan bij Meer Democratie vzw en steun ons om ons land democratischer te maken. Onze acties zijn alleen mogelijk door mensen als u. Meer Democratie krijgt geen subsidie en de meeste private fondsen sluiten politieke doelstellingen uit. Help ons nog sterker te staan en word Vriend voor een maandbedrag dat u zelf kiest. Daarmee zorgt u dat we snel kunnen handelen en acties op langere termijn kunnen plannen. Maar ook met een eenmalige donatie helpt u onze acties vooruit!

Doneer nu