Bedreigt corona de democratie? | Meer Democratie

Bedreigt corona de democratie?

Date & Time: 
08-04-2020

De kans bestaat dat de coronacrisis wordt aangegrepen om de democratie meer en meer af te bouwen, zo mogelijk af te schaffen.

Momenteel worden gezondheidsargumenten gebruikt om de controle op de burger op te drijven. Op vele plekken in de wereld heerst er grote onvrede onder de bevolking. De roep naar democratie klinkt in Hongkong, Moskou, Irak, Iran, Chili, Algerije en Libanon….Het is echter duidelijk dat delen van de heersende ‘elites’ van de coronacrisis gebruik maken om op grote schaal noodoefeningen te houden. Deze benutten proefprocedures voor dag ‘X’, oefeningen om de burgers adequaat onder controle te houden; de huidige ‘lockdown’ hoort daar ook bij.

Velen zijn zich er ook van bewust dat alle staten, niet enkel China, beschikken over de elektronische instrumenten voor de invoering van mass surveillance. De medeontwikkelaar van deze technologie in de VS, MIT-professor Joseph Weizenbaum, antwoordde als volgt in een interview in het Orwell-jaar 1984 op de vraag of er een totale bewakingsstaat zou komen: ‘Natuurlijk, dat is waar ze naartoe werken. Maar als het echt komt, deze staat, dan is het veel meer een gevolg van het feit dat mensen hun vrijheid niet meer verdedigen dan dat het de schuld is van de computer.’ Vervolgens vermeldt hij het Stalin- en Hitlerregime als voorbeelden van hoe totale bewaking mogelijk is zonder computers. Hij benadrukte hoezeer een welvarende toekomst voor de mensheid afhangt van de ontwikkeling van onze moraal.

Het geeft moed om naast alle angst en bekommernissen in deze coronatijd zoveel zorgzaamheid en positieve initiatieven op te merken onder de bevolking.

Anderzijds is nog af te wachten of de quarantaine- en controlemaatregelen op termijn wel volledig worden opgeheven.

Enkel een echte democratie, waar iedere burger een gelijke stem heeft en het laatste woord krijgt, kan misbruik door de gezagvoerders aan banden leggen.

 

Bronnen:

https://www.standaard.be/cnt/dmf20200330_04907351

https://www.standaard.be/cnt/dmf20200330_04907331