Bevolking met kluitje in het riet

Persbericht van Democratie.nu 18.11.2005
 

Er komt dus geen Vlaamse volksraadpleging over de EU-Grondwet. De commissie binnenlandse aangelegenheden van het Vlaams Parlement heeft twee voorstellen van decreet daarover verworpen. Hoewel we natuurlijk ontgoocheld zijn, is Democratie.nu niet echt verbaasd. België noch Vlaanderen is een democratie en de partijen pakken dan ook enkel uit met democratie als het hen goed uitkomt, tijdens verkiezingsperiodes, dan gaat het immers om hun eigen machtspositie.

Tussen verkiezingen door durven de 'democratische' partijen niet eens een niet-bindende volksraadpleging aan. Dat de oppositiepartijen blijkbaar wél voor democratie gewonnen zijn is eveneens normaal, zij hebben immers niets te verliezen. De VLD, in een niet zo heel ver verleden nog grote voorstander van een volksraadpleging, schuift haar democratische principes (als je ze nog zo kan noemen) nu blijkbaar ook zonder verpinken opzij omdat hen dat beter uitkomt.

Het enige wat de bevolking krijgt in ruil voor de meer dan 15.000 opgehaalde handtekeningen is een met belastinggeld gefinancierde informatiecampagne om ons te vertellen hoe goed die Grondwet wel niet is. Het mag dan bijna een wonder heten dat een kleine 13 procent van de Vlamingen (*) de politieke partijen blijkbaar nog steeds vertrouwt. Enkel met de invoering van het bindend referendum op volksinitiatief (BROV) kan er van democratie sprake zijn, maar zelfs wat daar al een beetje op lijkt wekt bij de politici al te veel koudwatervrees op.

* volgens de elfde uitgave van de VRIND

Meer info op www.democratie.nu

De leden van democratie.nu (het vroegere WIT) vormen een onafhankelijke en politiek ongebonden burgerbeweging die ijvert voor de invoering van de democratie

Blijf op de hoogte!

Contact

Meer Democratie VZW
Koetsweg 13
B-3010 Kessel-lo
Ondernemingsnr. 0456.119.338

welkom@meerdemocratie.be
+32 456 37 23 82 (Brigitte George)

Bankrekening

IBAN: BE23 5230 8007 5191
BIC: TRIOBEBB

Privacybeleid en voorwaarden