
Macron geeft gehoor aan burgerinitiatief en kondigt grootse klimaathervormingen aan
Mits de goedkeuring van het Franse parlement wil Macron ook een referendum houden over een herziening van de grondwet.
Bron: Belga in Het Laatste Nieuws van 29-06-2020
Maastricht laat bewoners Tongereseweg kiezen uit twee varianten van herinrichting
Rekening houdend met de reacties en de mogelijkheden wordt na de volksraadpleging een definitief ontwerp opgesteld dat in het najaar aan de bevolking wordt voorgelegd.
Bron: Wegenwerken in Het Belang Van Limburg van 29-06-2020
President Ijsland kan referendum aan de bevolking voor leggen
De rol van het staatshoofd in IJsland is dan ook overwegend symbolisch. Wel heeft hij of zij de macht om een veto uit te spreken over wetgeving en die in een referendum aan de bevolking voor te leggen.
Bron: Belga in Het Laatste Nieuws van 28-06-2020
In 2001 mislukte een referendum over de invoering van een nieuwe vlag
De vlag was al lang omstreden. Met de huidige protesten tegen racisme en politiegeweld hoopten de voorstanders dat de vlag deze keer wel gewijzigd kan worden.
Bron: Jos De Greef en Freek Willems in VRT NWS van 28-06-2020
De coronacrisis vormt wereldwijd een bedreiging voor de democratie. Dat zeggen meer dan 500 wereldleiders, activisten, ngo’s en Nobelprijswinnaars in een open brief. Veel regeringen hebben als gevolg van de coronacrisis noodbevoegdheden gekregen, waardoor volgens de ondertekenaars mensenrechten en politieke rechten in het gedrang komen.
Bron: Belga - Het Laatste nieuws (25-06-2020)
Alain de Benoist: ‘In Frankrijk, zei De Gaulle, is het volk het Hoogste Gerechtshof’
Was De Gaulle een “democraat?”
“Wat moeten we van De Gaulle onthouden? Wat is zijn erfenis?” vraagt Luc Pauwels aan Alain de Benoist in een interview.
Onder De Gaulle werd “..de grondwet van de nieuwe Vijfde Republiek in een referendum met grote meerderheid goedgekeurd. Zo werd opnieuw een volkssoevereiniteit ingevoerd die het onder de vorige presidenten verloren was gegaan aan de politieke partijen. “In Frankrijk, zei De Gaulle, is het volk het Hoogste Gerechtshof.”...”De verkiezing van het staatshoofd, de president, via algemeen stemrecht maakte het weer klaar en duidelijk dat het volk de bron is van legitieme machtsuitoefening — en niet de partijen. De Gaulle heeft systematisch zijn grote beslissingen aan het volk voorgelegd in de vorm van een referendum. “Toen hij dat van 1969 verloor, door de gezamenlijke actie van pro-Amerikaanse lobby’s en de notabelen van de oude partijen, nam hij onmiddellijk ontslag als president.” Waarover ging dit referendum in 1969? “Over een hervorming van de senaat en een regionalisering van Frankrijk met het onuitgesproken doel er een federale staat van te maken, ongeveer naar het voorbeeld van de Bondsrepubliek….Hij streefde naar nationale onafhankelijkheid en Europese zelfstandigheid en was ervan overtuigd dat tussen de blokken die waren ontstaan uit het systeem van Jalta, toen de Amerikanen en de Sovjets Europa arbitrair in twee verdeelden een derde weg moest worden gevonden. Derde weg ook tussen kapitalisme en communisme, waarbij we van niemand nog de vazal zouden zijn. Het bestaan zelf van onze volkeren de was zijn echte inzet.” Als je gelooft dat “democratie de heerschappij van het volk is dat ongehinderd zijn soevereiniteit uitoefent” (De Gaulle, 27 mei 1942), wanneer je een Europees Europa wil “van de Atlantische Oceaan tot aan de Oeral”… Dan zit je noodzakelijkerwijs op de lijn van De Gaulle”. De Gaulle was blijkbaar een wegbereider van de democratie.
Bron: Luc Pauwels in Doorbraak van 18-06-2020
Oppositiepartij PRO wil volksraadpleging rond wijziging Koning Leopold II-laan
“De commotie rond koning Leopold II heeft er ook in Leopoldsburg toe geleid dat de naam van de Koning Leopold II-laan ter discussie staat. Het gemeentebestuur nam reeds contact op met de kampcommandant om advies in te winnen bij Defensie. Oppositiepartij PRO vraagt om een volksraadpleging. “Het is onmiskenbaar dat onze gemeente onlosmakelijk verbonden is met ons koningshuis en of je het nu wil of niet, Leopold II was daar een telg van”, zegt voorzitter Kevin Segers. “Moeten wij deze geschiedenis wissen uit ons collectieve geheugen? De burger heeft hierin volgens ons het laatste woord.”
Bron: Birger Vandael in Het laatste Nieuws van 16-06-2020
Amsterdammers willen na corona terug van 'vervelend druk' naar 'gezellig druk'
De toeristen keren langzaam terug in het Amsterdamse straatbeeld, maar onder de bewoners is een nieuw bewustzijn ontstaan. Ze willen onder geen beding meer terug naar de massale drukte van vóór de coronacrisis. Dat blijkt uit het succes van het volksinitiatief ‘Amsterdam heeft een keuze’, dat voorstelt om het aantal bezoekers aan de stad te beperken tot twaalf miljoen overnachtingen per jaar. In minder dan een week tijd hebben bijna 16.000 Amsterdammers hun handtekening gezet onder het plan – ruim voldoende om het op de agenda van de gemeenteraad te krijgen
De vraag is of de Amsterdamse politiek zich hierbij wil neerleggen. “Niet getreurd, zegt Badir: als de raad ‘nee’ zegt, volgt een referendum. Met 27.000 handtekeningen kunnen ze een lokale volksraadpleging afdwingen. Ze zijn al over de helft.”
Bron: Thijs Niemantsverdriet, NRC in De Standaard van 16-06-2020
Open Vld-politica trotseert partijtucht
Sihame El Kaouakibi (Open Vld) weigert de beslissing van haar partijtop te volgen in de stemming over de kwestie van de ‘praktijktest’. Praktijktesten en mystery calling/shopping worden ingezet in de strijd tegen discriminatie. Het gaat ons hier niet om het thema, maar wat we wel interessant vinden, is dat een politica openlijk de fractiediscipline in vraag durft te stellen: ‘Waarom zouden wij als individuele parlementsleden niet onze eigen stem kunnen brengen?’ Fractiediscipline (of: partijtucht) is één van de kwalijke uitwassen van de particratie: wij kiezen parlementariërs, maar de partijvoorzitters beslissen.
Bron: Bart Brinckman in De Standaard van 16-06-2020
“Ik geef nooit op. Nie pleuje.” Gents bekendste actievoerder is overleden
Arthur De Decker, een bekende en gevreesde actievoerder uit Gent, is overleden op 68-jarige leeftijd. De Decker streed tot zijn laatste week niet-aflatend voor meer inspraak en meer aandacht voor de Gentse deelgemeenten. Zo dwong hij de eerste volksraadpleging ooit af. “Ik geef nooit op. Nie pleuje."
Bron: Bert Staes in Het Nieuwsblad van 12-06-2020
Recht door Zee wil referendum over gecontesteerd standbeeld Leopold II
Oostende - De lijst Recht door Zee wil dat er een referendum wordt georganiseerd over de toekomst van het gecontesteerde ruiterstandbeeld van Leopold II aan de Drie Gapers.
Bron: Edwin Fontaine in Het Nieuwsblad van 08-06-2020
Spaanse justitie mildert aanklacht tegen Catalaans politiehoofd
Het Spaanse parket verwijt de regionale politie “totale passiviteit” in verband met verhindering van het referendum over zelfbeschikking dat de separatistische Catalaanse regering op 1 oktober 2017 had georganiseerd en dat door de Spaanse justitie was verboden. Het “niet verhinderen” van een referendum is in Spanje dus strafbaar. Dit verbod op het organiseren van een referendum illustreert dat Spanje zijn dictatoriale geschiedenis nog lang niet is ontgroeid.
Bron: TTR in Het Laatste Nieuws van 08-06-2020
Zwitserse bedrijven straks ‘schuldig tot het tegendeel is bewezen’?
In Zwitserland wordt deze week in het parlement gedebatteerd over een wetsvoorstel dat bedrijven automatisch ‘wettelijk aansprakelijk stelt’ en ‘schuldig tot het tegendeel is bewezen’ met betrekking tot schendingen van mensen- en milieurechten in hun toeleveringsketens overal ter wereld.
Tot nog toe zijn de verschillende fracties in het parlement er niet in geslaagd overeenstemming te bereiken. Dit betekent dat de weg wordt vrijgemaakt voor een referendum. De houding van veel gewone Zwitsers vertaalt zich als volgt: “We hebben er genoeg dat ons grondgebied wordt misbruikt door grote anonieme internationale bedrijven zoals Glencore.”
Zo kan op direct-democratische wijze de wereldeconomie rechtvaardiger worden gemaakt.
Bron: Dominique Dewitte in Business AM van 04-06-2020
Sluit u aan bij Meer Democratie vzw en steun ons om ons land democratischer te maken. Onze acties zijn alleen mogelijk door mensen als u. Meer Democratie krijgt geen subsidie en de meeste private fondsen sluiten politieke doelstellingen uit. Help ons nog sterker te staan en word Vriend voor een maandbedrag dat u zelf kiest. Daarmee zorgt u dat we snel kunnen handelen en acties op langere termijn kunnen plannen. Maar ook met een eenmalige donatie helpt u onze acties vooruit!