
Eind september praten Catalonië en Spaanse regering weer met elkaar
De Spaanse regering en de Catalaanse separatisten hernemen in de derde week van september de dialoog, bijna vier jaar na een poging van de regio om zich af te scheiden van Spanje. Dit heeft de Catalaanse minister-president Pere Aragonès dinsdag op een persconferentie bekendgemaakt na in Madrid voor het eerst door de Spaanse premier Pedro Sanchez te zijn ontvangen. De dialoog zal plaatsvinden in Barcelona, zo bleek na het gesprek van ongeveer twee uur.
Bron: Belga in Nieuwsblad van 29-6-2021
Aanbevelingen gewestelijke volksraadpleging Meer Democratie
Naar aanleiding van het uitblijven van de gewestelijke volksraadpleging in Vlaanderen heeft Meer Democratie haar aanbevelingen voor het organiseren van dergelijke volksraadplegingen op papier gezet. Hiermee hopen wij om het thema op de politieke agenda te krijgen. In het Waals Gewest is er reeds de mogelijkheid om volksraadplegingen te organiseren en ook in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest worden voorstellen op dit moment besproken. Daarom betreurt Meer Democratie het uitblijven van gelijkaardige initiatieven in Vlaanderen. Voor Meer Democratie is het vooral belangrijk dat de drempel voor het organiseren van volksraadplegingen laag is, voornamelijk omwille van het niet bindende karakter. Ons streefdoel blijft nog altijd het invoeren van bindende referenda op volksinitiatief, maar wij zien de gewestelijke volksraadplegingen als een belangrijke eerste stap.
Verzoek
Aangezien de gewestelijke volksraadpleging niet bindend is, vindt Meer Democratie dat 50.000 handtekeningen voldoende zijn om een gewestelijke volksraadpleging te organiseren in Vlaanderen. De initiatiefnemers hebben een maximumtermijn van 540 dagen (1,5 jaar) om de handtekeningen te verzamelen. Iedere Vlaming vanaf 16 jaar kan een verzoek starten. De controle van de handtekeningen wordt gedaan via steekproeven die worden uitgevoerd door de Kiescommissie. Het verzoek kan ingediend worden via een fysiek loket in het Vlaams Parlement of online op de website van het Vlaams Parlement. Voor Meer Democratie is er geen nood aan quota inzake handtekeningen omdat het uiteindelijk verzoek duidelijk moet kaderen binnen de bevoegdheden van het Vlaamse Gewest en er sprake moet zijn van een impact voor de meerderheid van de Vlamingen (lokale initiatieven worden hiermee geweerd). De Vlaamse Regering en het Vlaams Parlement hebben volgens Meer Democratie reeds verschillende mogelijkheden om hun stem te laten horen dus in het huidig advies neemt Meer Democratie geen initiatief van beide instellingen mee.
Voorstel
De vraag die aan de burgers wordt voorgelegd wordt bepaald door de initiatiefnemers – na het inwinnen van het advies van de Vlaamse Adviescommissie voor Volksraadplegingen. Er moet worden voorkomen dat twee volksraadplegingen over hetzelfde onderwerp gelijktijdig plaatsvinden, maar verschillende voorstellen op een dag zijn wel mogelijk, voornamelijk om de organisatorische kosten te beperken. Het voorstel moet zo duidelijk mogelijk worden omschreven en dit betekent dat het kadert binnen de bevoegdheden van het Vlaamse Gewest en dat er geen dubbele en/of negatieve vraagstelling mag zijn. Meerdere vragen in een voorstel zijn mogelijk, maar de resultaten moeten duidelijk interpreteerbaar zijn. Aangezien de antwoordmogelijkheden ook duidelijk moeten zijn, prefereert Meer Democratie slechts 2 antwoordmogelijkheden: hetzij ja/neen, hetzij het een/het ander. De Vlaamse Adviescommissie ziet toe op de vraagstelling en antwoordmogelijkheden van het voorstel om te voorkomen dat het voorstel verwarrend en/of ongrondwettelijk is.
Beslissing
Het Vlaams Parlement, en in het bijzonder een werkgroep gewestelijke volksraadplegingen, doet reeds een controle van de voorwaarden van het voorstel na 10% handtekeningen (5000). Het Grondwettelijk Hof geeft, indien nodig geacht, eveneens een advies. Een motivering indien het voorstel niet wordt aanvaard is vereist binnen een redelijke termijn. Indien beide instellingen akkoord gaan met het voorstel en 50.000 handtekeningen zijn verzameld, zal de Vlaamse Regering overgaan tot het organiseren van de gewestelijke volksraadpleging.
Informatie
De redactie van een brochure die de burgers context moet verschaffen over het voorstel en eveneens over de pro’s en contra’s, is een essentieel onderdeel van de procedure. Daarom opteert Meer Democratie om de Kiescommissie hiermee te belasten. Bij een volksraadpleging op volksinitiatief is het cruciaal dat de overheid zich niet mengt in het debat door middel van campagnes gefinancierd met gemeenschapsgeld. De Vlaamse Regering neemt initiatief om de burgers te informeren over de gewestelijke volksraadpleging door gebruik te maken van de website van de overheid, een persbericht in verschillende kranten en een persbericht op VRT (televisie en radio) en via sociale media.
Stemming
Alle Vlamingen (16 jaar en ouder) mogen stemmen. Stemmen kan online, per brief en fysiek. De volksraadpleging mag plaatsvinden op hetzelfde tijdstip als de Gewestelijke verkiezingen. Volmachten zijn toegestaan. Voor Meer Democratie is er geen noodzaak om een opkomstdrempel te bepalen of quota te hanteren aangezien de volksraadpleging toch niet bindend is. Er kunnen maximaal 4 stemmingen plaatsvinden per jaar dus voorstellen worden best gebundeld.
Bekrachtiging
Na de stemming moet het resultaat van de gewestelijke volksraadpleging worden omgezet in een wetsvoorstel, ingediend door de Voorzitter van het Vlaams Parlement binnen redelijke termijn. Een onafhankelijke instantie zoals de Vlaamse Adviescommissie Volksraadplegingen maakt een evaluatieverslag, inclusief motivering als het resultaat niet wordt omgezet in een wetsvoorstel en staat eveneens open voor klachten over de procedure.
Sluit u aan bij Meer Democratie vzw en steun ons om ons land democratischer te maken. Onze acties zijn alleen mogelijk door mensen als u. Meer Democratie krijgt geen subsidie en de meeste private fondsen sluiten politieke doelstellingen uit. Help ons nog sterker te staan en word Vriend voor een maandbedrag dat u zelf kiest. Daarmee zorgt u dat we snel kunnen handelen en acties op langere termijn kunnen plannen. Maar ook met een eenmalige donatie helpt u onze acties vooruit!