
Partijpolitiek met andere middelen
Naar verluidt heeft de zoveelste uitgesponnen federale formatie de politici gelouterd en willen ze daarom nadenken over een verfijning van de Belgische democratie, in haar regels en procedures, om het deerlijk geschade vertrouwen van de burger in de politiek weer op te vijzelen. Dit schrijft Marc Reynebeau. Dat gaat dan over ingrepen in het kiessysteem, de organisatie van de regeringsvorming, de financiering van de partijen of hervormingen die de ‘burgerdemocratie’ zouden bevorderen. Meerdere partijen pleiten voor kleinere kiesomschrijvingen, de N-VA zelfs voor een meerderheidsstelsel op zijn Brits. Zeker is: dat komt de bestaande, grote partijen ten goede en schaadt nieuwkomers, nu blijkt dat de ook in 2003 ingevoerde kiesdrempel zijn effect heeft gemist – alleen de Vlaamse groenen hadden daar ooit onder te lijden. De hervormingen in het kiessysteem moeten dan ook niet het democratische gehalte van de politiek dienen, integendeel zelfs, het is gewoon partijpolitiek met andere middelen. Als het al geen paniekvoetbal is, besluit Marc Reynebeau terecht.
Bron: Marc Reynebeau in De Standaard van 30-09-2020
Inderdaad de voorgestelde hervormingen versterken de particratie, waar de burgers tussen de verkiezingen in op geen enkele wijze het beleid kunnen bijsturen of hierin initiatieven nemen. In een echte ‘burgerdemocratie’ hebben de burgers deze mogelijkheid wel. Via het instrument van referendum op volksinitiatief en mogelijks later door een “geloot” parlement. Dan kan ook de particratie overwonnen worden. De burgers zelf kunnen (naast het parlement) wetsontwerpen indienen en door het parlement of via referenda laten goed- of afkeuren.
Oppositie organiseert zelf zitting aan gemeentehuis uit protest tegen annulering gemeenteraad
LAARNE: Aan het gemeentehuis van Laarne voerden gemeenteraadsleden van de oppositie donderdagavond een korte protestactie tegen het annuleren van de gemeenteraad vanavond. Die gaat niet door omdat er te weinig punten zijn op de agenda. CD&V, Groen en sp.a vergaderden dan maar aan het gemeentehuis, in openlucht….”We hopen dat de meerderheid snel een nieuwe gemeenteraad met een zinvolle agenda samenroept zodat de verplichte tien raden worden nageleefd dit jaar en de democratie wordt gerespecteerd.” stelt de oppositie.
Bron: Didier Verbaere in Het Laatste Nieuws van 25-09-2020
Twee verzoekschriften van burger niet aanvaard: “Droevig gesteld met democratie”
Willebroek - Op de gemeenteraad werden door handelaar Luc Vleminckx drie verzoekschriften om gehoord te worden ingediend. Ondanks dat ze alle drie als ontvankelijk werden geagendeerd, is enkel het verzoekschrift rond de fietsstraat weerhouden.
“Het is droevig gesteld met het democratisch gehalte van deze gemeente. Ik heb trouwens al klacht ingediend bij het Binnenlands Bestuur en ga dat ook doen bij de gouverneur.” zegt Luc Vleminckx.
Bron: Jan Boey in Het Nieuwsblad van 23-09-2020
Kritiek op Zwitserse investeringsplannen gevechtsvliegtuigen: ‘Wie is onze vijand?’
Het neutrale Zwitserland wil miljarden uitgeven aan nieuwe straaljagers. Tegenstanders vinden dat niet nodig omdat het land 200 jaar geleden voor het laatst deelnam aan een buitenlandse oorlog. Bovendien heeft het op dit moment geen vijanden. Voorstanders beargumenteren dat een sterk leger dat net in stand houdt.
De Zwitsers kunnen op 27 september over de serieuze militaire investering stemmen in een referendum.
Bron: Reuters in De Standaard van 21-09-2020
Oostende geeft geen toestemming voor ‘mars voor democratie’
De stad Oostende is niet van plan de ‘mars voor democratie’ op 27 september 2020 te laten doorgaan. Dat meldt de stad vrijdag nadat er op sociale media opgeroepen werd om een nieuwe betoging te voeren in de badstad.
Bron: Redactie en Belga in De Morgen van 18-9-2020
Politieke vernieuwing: Vivaldi opent de deur naar burgerdemocratie
Het begint met een zoektocht naar een manier om de burgers meer in het politieke besluitvormingsproces te betrekken ‘met respect voor de representatieve democratie’. Verder staan de herwaardering van grondwettelijke rechten en vrijheden, de kieskringen (eventueel de invoering van een federale kieskring), de partijfinanciering en de budgettaire evaluatie van de verkiezingsprogramma’s op de agenda. Via een burgerinitiatief moet het mogelijk zijn om wetsvoorstellen te laten behandelen...
Bron: De Standaard door Van onze politieke redactie 17-09-2020
Volksraadpleging voor brug in Lostraat in Heist-op-den-Berg?
Infrabel wil een brug bouwen om de overweg van de Lostraat in Heist-op-den-Berg te vervangen.
Bron: Bert Provoost in Het Nieuwsblad van 10-09-2020
Els Schelfhout: ‘CD&V miskent een groot deel van hun kiezers door hun houding in de zaak-Chovanec’
Volgens Schelfhout is het problematisch dat CD&V Vlaams minister-president Jan Jambon de hand boven het hoofd blijft houden en de zaak-Chovanec niet als een politiek probleem bekijkt. ‘Het enige waar CD&V nog mee bezig lijkt zijn politieke strategieën om aan de macht te blijven.’ zegt zij. En worden de leden aan de basis op deze manier compleet genegeerd door de partijtop. En verder stelt zij: “Heel wat mensen hebben het gevoel dat er naar hen niet geluisterd wordt. De partijtop geeft kiezers het gevoel dat ze slechts éénmalig van tel zijn en dat is bij de verkiezingen. Daarna zijn er een handvol mensen die de touwtjes in handen nemen en hun mandaat trachten veilig te stellen.”
Bron: David Geens in Doorbraak van 09-09-2020
Tot deze vaststelling zijn we bij Meer Democratie al héél lang gekomen, trouwens ook andere partijen zijn in hetzelfde bedje ziek. Daarom is ons actiepunt om een echte democratie mogelijk te maken, waarbij de burgers steeds het laatste woord hebben. Een mandaat dat aan een politicus wordt gegeven moeten de burgers ook kunnen terugnemen, anders is het een gedwongen mandaat. Vele handen maken het werk licht, word vrijwilliger bij Meer Democratie.
Machtsstructuren bepalen het beleid
In Doorbraak van 05-09-2020 becommentarieert John Croughs de moeilijkheden van de nieuwe regeringsvorming. Zijn conclusie luidt: De huidige staatsstructuur holt de democratische principes uit: “Door een deel van de politieke macht bij de structuren te leggen, omzeilt de politiek de stem van de kiezer.” Dit democratische deficit creëerde een onomkeerbare tanker. Uit welke kleuren een Belgische regering ook bestaat, een verschil in beleid is er nauwelijks. En verder: “Wil een beleid krachtdadig zijn, moet het over een gemeenschappelijke visie en samenhang beschikken. Maar de Belgische machtsstructuren houden geen rekening met crisissen. Ongeacht de staat van het land beweegt dat mechanisme zich voort als het raderwerk van een klok. De daadkracht van een Belgische regering begint en eindigt bij het verdelen van de postjes.”
Verder beweert hij dat er ooit een generatie landgenoten zal zijn die de structurele last niet meer kan en wil dragen. “Die opstandige generatie zal begrijpen dat een échte omslag enkel mogelijk is binnen de contouren van een flexibele en moderne organisatie met een hoog democratisch gehalte. De machtsstructuren zullen moeten sneuvelen.”
Ten slotte schrijft hij:” Het lijken mij alleszins geen geschikte tijden om ‘De stomme van Portici’ opnieuw op te voeren in de Muntschouwburg. Of net wel…?”
Bron: John Croughs in Doorbraak van 05-09-2020
Voor Meer Democratie lijkt de tijd net wel rijp dat de burgers hun stem en beslissingsmacht terug nemen. In een echte democratie kunnen de burgers zelf hun samenleving vorm geven, los van allerhande partijbelangen. Meerdemocratie.be streeft ernaar om de democratie te installeren en het laatste woord te geven aan de bevolking, via door de burgers geïnitieerde referenda zelf hun wetten stemmen.
Vlaams Belang bevraagt mening Zoerselaar in enquête
ZOERSEL Vlaams Belang Zoersel heeft de enquête ‘Zoersel, uw mening telt!’ gelanceerd. Aan de hand van een bevraging wil de lokale partij te weten komen wat de inwoners van de gemeente Zoersel over verschillende thema’s denken. De resultaten zou ze dan meenemen naar de gemeenteraad. “Ik ben ervan overtuigd dat deze mogelijkheid tot directe inspraak een stap vooruit betekent in de Zoerselse democratie”, zegt Vlaams Belang-fractieleider Jos Van Dongen
Bron: EMZ - Het Laatste Nieuws van 05-09-2020
Fietsers krijgen voorrang in Maagdenhoek-referendum
De verkeersveiligheid in de Maagdhoek en een stuk van de Kruisstraat in Esen bij Diksmuide is al langer een heikel punt. Meerderheidspartijen CD&V en Idee Diksmuide maken er nu een fietsstraat van, maar daarmee is de oppositie niet tevreden.
De bewoners van de Kruisstraat en de Maagdhoek klagen al jaren over zeer druk en snel rijdend zwaar verkeer. Na twee bewonersvergaderingen besliste de gemeenteraad in juni 2017 om daar plaatselijk verkeer in te voeren tot grote tevredenheid van de bewoners. Enkele loonwerkers zagen hun favoriete sluipweg verdwijnen en zetten de politici onder druk. In het najaar van vorig jaar volgde een rampzalig referendum. De massaal opgetrommelde landbouwers, ongeacht waar ze woonden, stemden het plaatselijke verkeer weg. Vandaag voert de meerderheid een fietszone in maar dat zal niets veranderen aan het snelle en zware vervoer dat langs daar zal rijden. We pleiten voor overleg met de bewoners.
Bron: Gudrun Steen in Het Laatste Nieuws van 02-9-2020
Het organiseren van een referendum moet aan bepaalde vormvoorwaarden voldoen om eerlijk te zijn. Was dit een referendum op initiatief van de bewoners of van de politici? Als het op initiatief van de politici plaats had is het geen echt referendum maar een volksraadpleging of plebisciet. En zo is het al niet echt eerlijk dat “de massaal opgetrommelde landbouwers, ongeacht waar ze woonden”, mee konden beslissen.
Angst voor nieuwe verkiezingen is de slechtste motivering om in een coalitie te stappen
“Verkiezingen zijn het hoogtepunt van de democratie, heet het. Soms, zoals vandaag, zijn ze een dreigement om een regering te vormen.” schrijft Ewald Pironet. ...”Anderzijds is de Belgische democratie vermolmd tot een particratie, waarin een handvol amper gelegitimeerde partijvoorzitters de belangrijke politieke beslissingen nemen, wat de Leuvense politoloog Wilfried Dewachter al jaren aanklaagt. Verkiezingen zijn niet meer wat ze geweest zijn.”
Bron: Ewald Pironet in Knack van 02-09-2020
Waar komt die angst voor nieuwe verkiezingen vandaan? Het kan niet anders dat de partijbelangen hier de oorzaak van zijn. Dit belang primeert boven de belangen van de bevolking, maar de partijen vrezen een pandoering door de kiezer. In een echte democratie stelt zich dit probleem niet; de burgers kunnen via zelf gestarte referenda hun eigen wetten maken. Steun Meer democratie om bindende referenda mogelijk te maken en de partijdictatuur te ontzenuwen.
Spanningen Wit-Rusland - Tientallen mensen komen samen voor ambassade Wit-Rusland in Brussel
Tussen 50 en 100 mensen hebben zich maandagavond omstreeks 20.00 uur verzameld voor de ambassade van Wit-Rusland in Brussel, om hun solidariteit te tonen met de Wit-Russen die protesteren tegen de omstreden herverkiezing van president Loekasjenko.
Al wekenlang wordt in de Wit-Russische hoofdstad Minsk geprotesteerd tegen de uitslag van de presidentsverkiezingen. Zittend president Loekasjenko eiste de overwinning op met 80 procent van de stemmen, maar waarnemers zijn ervan overtuigd dat daar fraude aan te pas kwam.
Loekasjenko overweegt nu om een referendum over de grondwet te organiseren, zei hij maandag aan het staatspersagentschap Belta. De 66-jarige Alexander Loekasjenko staat al 26 jaar aan het hoofd van Wit-Rusland en staat bekend als “de laatste dictator van Europa”
Bron: Belga - Het Nieuwsblad (01-09-2020)
Islamitische school Genk krijgt geen erkenning
Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) geeft geen erkenning aan de vzw Lectio om een secundaire school in te richten in het vroegere Syntra-gebouw in Genk. Die school zou zich vooral richten op islamitische jongeren.
Bron: Liliana Casagrande in De Standaard van 01-09-2020
De kiezer heeft het laatste woord
Politieke partijen maken het zich alleen maar moeilijker als ze de formatie willen koppelen aan een staatshervorming, schrijft Marc Reynebeau. Die kan alleen de particratie dienen, maar de kiezer vraagt er niet om. Vijftien maanden na de verkiezingen wordt het stilaan tijd om wat te maken van die federale regering. Dat het daar wat lastig mee gaat, wijst voor Vlaams minister Hilde Crevits (CD&V) op ‘een zware systeemfout’, zei ze vorige week in De Krant van West-Vlaanderen. Haar remedie is verbijsterend: een grondwetsherziening moet bepalen dat, als er een halfjaar na de verkiezingen nog altijd geen nieuwe federale regering is, ‘vertegenwoordigers van de Vlaamse en de Franstalige regering’ het zaakje overnemen om zelf een federaal kabinet te vormen….Er spreekt eigenwaan uit voorstellen als deze, want geven die deelstaatregeringen wel blijk van goed bestuur, bijvoorbeeld in de coronakwestie? Ze illustreren vooral de machtsdrang in de particratie, die elke zeggenschap van kiezers en gekozenen het liefst mijdt.”...
Bron: Marc Reynebeau in De Standaard van 29-08-2020
Wat is nu de “systeemfout”? Volgens Meer democratie is dat de particratie zelf. En het maakt niet uit of deze particratie nationaal of federaal wordt uitgeoefend, de particratie is de systeemfout. In een echte democratie kunnen de burgers zelf hun samenleving vorm geven, los van allerhande partijbelangen. Geef de macht aan het volk terug! Meerdemocratie.be streeft ernaar om de democratie te installeren en het laatste woord te geven aan de bevolking, via door de burgers geïnitieerde referenda zelf hun wetten stemmen.
Sluit u aan bij Meer Democratie vzw en steun ons om ons land democratischer te maken. Onze acties zijn alleen mogelijk door mensen als u. Meer Democratie krijgt geen subsidie en de meeste private fondsen sluiten politieke doelstellingen uit. Help ons nog sterker te staan en word Vriend voor een maandbedrag dat u zelf kiest. Daarmee zorgt u dat we snel kunnen handelen en acties op langere termijn kunnen plannen. Maar ook met een eenmalige donatie helpt u onze acties vooruit!