‘Fake news’ uit Boedapest | Meer Democratie

‘Fake news’ uit Boedapest

Date & Time: 
19-06-2020

De regering van premier Viktor Orban houdt een volksbevraging: ‘Wijst u het plan af van George Soros dat ons in de schulden zou storten?’Dit soort enquêtes wordt verdeeld onder alle Hongaren. De regering ziet het als het hoogtepunt van democratisch bestuur. Waarom is het dat echter niet zo?

Het gaat hier over een plebisciet, een referendum dat door de machthebber(s) geïnaugureerd wordt om het beleid een democratische schijn te geven. In Zwitserland worden plebiscieten niet toegelaten omwille van deze reden. De enquêtes, betaald met belastinggeld, zijn grotendeels ‘push polls’ waarin het gewenste antwoord al in de vraag verwerkt zit.

Gewone politici zijn er niet in geslaagd ‘mensen te motiveren’ en ‘een positief verhaal’ te brengen, en extreemrechtse politici hebben van die lacune gebruik gemaakt om het volk te misleiden met fake news en verdelende retoriek.

Over de inhoud van de vragen spreken we ons niet uit, wel over de ondemocratische modaliteiten van het plebisciet: de machthebber drukt zijn/haar visie door zonder dat er eerst een draagvlak afgetoetst is bij de bevolking. Dat regeringsleiders referenda lanceren, is politiek onethisch omdat ze door hun macht de uitslag naar hun hand kunnen zetten, tevens hebben voor- en tegenstanders geen gelijkwaardig informatieforum ter beschikking. 

Roeland Termote in De Standaard 12.06.2020

Bron: https://www.standaard.be/cnt/dmf20200611_04988866?_section=67493436&utm_...