IJsland: 'Neen', de belastingplichtigen zullen niet betalen!

De Icesave-wet werd door meer dan 95% van de IJslanders verworpen (1% was voor en 4% onthield zich) in een referendum. Deze wet zou hen verplicht hebben 3,8 miljard euro, hetzij 12.000 euro per inwoner te storten aan het Verenigd Koninkrijk en aan Nederland. Nu weigeren de IJslandse burgers te betalen voor de dwalingen van het private banksysteem en onverantwoordelijke regeringen. Aldus een mededeling van Attac Vlaanderen.

De onlinebank Icesave nam in het Verenigd Koninkrijk en Nederland enorme risico's en spiegelde haar klanten torenhoge winsten voor. De bank werd slachtoffer van haar eigen financiële combines en stortte vanaf 2008 in. Nu eisen het Verenigd Koninkrijk en Nederland van IJsland dat het de sommen zou terugbetalen die zij uitgegeven hebben om de door de faling van Icesave benadeelde klanten te vergoeden. Daartoe beweren ze te kunnen steunen op het Europese recht en in laatste instantie op de waarborg van de IJslandse staat, wat de IJslanders betwisten.
Vanaf 2008, na de ineenstorting van Icesave, had het Verenigd Koninkrijk een beroep op een antiterreurwet gedaan om de IJslandse tegoeden te bevriezen, waardoor de economie van dat land meer en meer in het gedrang kwam. Om de IJslandse belastingplichtigen de schuld te doen betalen, dreigen het Verenigd Koninkrijk en Nederland alsmaar meer met economisch isolement, annulering van beloofde steunmaatregelen en veto's tegen toetreding tot de Europese Unie. En dit met de steun van het Internationaal Monetair Fonds, de Europese Unie en de andere Europese landen, waarvoor het imago van de Europese banksector voorrang heeft op de economische en sociale heropbouw van een land.

De financiële lobby's beschuldigen nu de IJslanders ervan hun verantwoordelijkheden niet op te nemen. Wij zijn integendeel van mening dat zij zich verantwoordelijk gedragen: voor het eerst weigeren burgers concreet te betalen voor de enorme risico's genomen door private banken en investeerders met als enig doel maximaal kapitaalrendement. Het 'neen' werd ondersteund door de civiele samenleving, waaronder Attac, dat sinds een jaar in ook in IJsland opgericht is. Het ligt in het verlengde van de mobilisering van de Griekse burgers die weigeren de gebroken potten te betalen van de monetaire speculatie. Het belichaamt alle eisen die erop gericht zijn stringente overheidsreguleringen op te leggen aan het financiële systeem, te beginnen bij een internationale taxatie van alle financiële transacties.

Contact

Meer Democratie VZW
Koetsweg 13
B-3010 Kessel-lo
Ondernemingsnr. 0456.119.338

welkom@meerdemocratie.be
+32 456 37 23 82 (Brigitte George)

Bankrekening

IBAN: BE23 5230 8007 5191
BIC: TRIOBEBB

Privacybeleid en voorwaarden