Nieuw EU-verdrag democratisch ingevoerd?

De Italiaanse oud-premier Giuliano Amato laat uitschijnen dat de tekst van het voorstel voor een nieuw EU-verdrag bewust onleesbaar is gemaakt om te voorkomen dat burgers er een referendum over gaan opeisen.

Het voorstel voor een nieuw EU-verdrag verschilt nauwelijks van de ontwerptekst van de in 2005 verworpen Europese grondwet. Volgens de Britse denktank Open Europe is de knip-en-plak-grondwet een voorbeeld van schokkende oplichterij.

Het nieuwe verdrag zou voor 96 procent gelijk zijn aan de ontwerptekst van de grondwet. Dat blijkt uit een eerste analyse van de denktank, die pleit voor een radicale hervorming van de Europese Unie.

De tekst werd eind juni vastgesteld door de regeringsleiders van de 27 EU-landen. 'We hadden nooit verwacht dat ze simpelweg de tekst van de oude grondwet zouden terugbrengen. Ze lijken alleen de artikelen opnieuw te hebben genummerd', aldus Neil O'Brien, directeur van Open Europe.

Eerder beweerde de Italiaanse oud-premier Giuliano Amato dat de tekst van het verdrag bewust onleesbaar is gemaakt om te voorkomen dat burgers een referendum gaan opeisen. EU-voorzitter Portugal heeft er alle vertrouwen in dat de EU-leiders het nieuwe verdrag op 18 oktober kunnen ondertekenen.

 

Premier Brown

De denktank wil juist dat premier Gordon Brown van Groot-Brittannië een referendum houdt over de tekst. In Open Europe zitten onder meer Rodney Leach (directeur van multinational Jardine Matheson), John Jennings (voormalig Shell-topman) en Derek Scott (oud-adviseur van de Britse premier).

 

Elsevier, 24.07.2007

Contact

Meer Democratie VZW
Koetsweg 13
B-3010 Kessel-lo
Ondernemingsnr. 0456.119.338

welkom@meerdemocratie.be
+32 456 37 23 82 (Brigitte George)

Bankrekening

IBAN: BE23 5230 8007 5191
BIC: TRIOBEBB

Privacybeleid en voorwaarden