Berichten augustus 2020

Geschreven door Marc Vanvelk op 31-08-2020
Kort en interessant nieuws uit augustus 2020

 

Hoogste aantal bezwaren ooit: 38.500 mensen willen De Groene Delle behouden

Hasselt - Nooit kreeg de Vlaamse overheid meer bezwaren tegen het verdwijnen van een natuurgebied als voor de Groene Delle. Liefst 38.500 handtekeningen werden er ingediend en die moeten nu allemaal worden onderzocht. “We moeten ons huiswerk opnieuw maken”, zegt minister Zuhal Demir (N-VA).

Bron: Dirk Jacobs/Timmie van Diepen in De Standaard van 19-08-2020

 

Thaise studenten eisen grondwetshervorming

In Bangkok vroegen zondag duizenden betogers, vooral studenten, de ontbinding van het parlement. ‘Weg met de dictatuur!’ 

Bron: Nunzia Petralia in De standaard van 18-8-2020

 

Gemeentescholen voorlopig toch niet naar GO!

Wommelgem - Zowel ’t Laar als Het Oogappeltje zullen het nieuwe schooljaar dan toch starten als gemeentescholen. Burgemeester Frank Gys (N-VA) last een afkoelingsperiode van enkele maanden in om grondig te overleggen met directies, leerkrachten en schoolraad. Hij hoopt zo de voor- en nadelen van een overstap naar het gemeenschapsonderwijs (GO!) in kaart te brengen.

Frank Gys ontkent dat hij de vlucht vooruit neemt omdat de kans reëel lijkt dat de overdracht van de scholen het voorwerp zal worden van een volksraadpleging. De initiatiefnemers zitten dichtbij de hiervoor 2.600 benodigde handtekeningen.

Bron: Jan Auman in Het Nieuwsblad van 13-08-2020

 

Arrest sluit NDC in park Tempelhof definitief uit: actiecomité en andere tegenstanders halen na vijf jaar actievoeren slag thuis

Beerse - Het is definitief uitgesloten dat in het park Tempelhof in Beerse een nieuw dienstverleningscentrum (NDC) verschijnt. De Raad voor Vergunningsbetwistingen veegde eind juli het beroep tegen de weigering van de vergunning voor het NDC van tafel. Het actiecomité Hart voor het Park haalt zijn slag thuis. “Dankzij de juridische actie komt er geen gebouw in het park”, zegt Maria Verbist van het actiecomité.

Bron: Bart Van den Langenbergh in Het Nieuwsblad van 10-08-2020

 

In Schotland wordt de roep om een nieuw referendum voor onafhankelijkheid luider

Een meerderheid van de Schotten zijn fel tegenstander van het vertrek uit de Europese Unie. In 2014 stemde 55 procent van de Schotse kiezers tegen onafhankelijkheid. Maar in 2016 verwierp 62 procent van het Schotse electoraat de voorgestelde brexit.

In Noord-Ierland wordt nu ook om een referendum geroepen.

Bron: Belga - Het Nieuwsblad (10-08-2020)

 

Ouders, leerkrachten en oppositie willen referendum over toekomst gemeentescholen Oogappeltje en ‘t Laar: “Laat inwoners beslissen” 

Ouders en leerkrachten van de gemeentelijke basisscholen en de oppositie willen een referendum organiseren over de vraag: moeten de twee basisscholen van Wommelgem gemeentescholen blijven? Eind mei besliste het gemeentebestuur dat beide scholen overgedragen zouden worden aan het gemeenschapsonderwijs GO!. Dat stuitte op veel protest en gouverneur Berx vernietigde de beslissing uiteindelijk.

Bron: David Acke in Het Laatste Nieuws van 07-08-2020

 

Het bizarre clubje van de coronarebellen

“Wat de demonstranten tegen coronamaatregelen bindt? Een diep gevoel van politiek wantrouwen. Dat sentiment mogen we niet negeren want het groeit met elke crisis.” schrijft Caroline de Gruyter.

Wat opvalt is “...dat de demonstranten elk vertrouwen in de politiek hebben verloren. Wat ze willen uitdrukken, is een diep sentiment dat het volk – zij, gewone mensen – onder de duim wordt gehouden door ‘die daarboven’. Door de elite, door experts, het grootkapitaal, politici.”

Bron: Caroline de Gruyter in De standaard van 06-08-2020 

Vanwaar stamt dat sentiment? Waar vinden die eisen hun oorsprong? Dit komt doordat er helemaal geen mogelijkheid is dat de burger zelf beslist. Dat er geen referenda mogelijk zijn. Alleen het bindend referendum op initiatief van de burger maakt dat er perspectief is tot een menswaardige samenleving. En dan verdwijnt het gevoel dat het volk – zij, gewone mensen – onder de duim wordt gehouden door ‘die daarboven’. Door de elite, door experts, het grootkapitaal, politici.”

Protesten zijn niet meer nodig omdat de burgers zelf beslissen en er geen “elite” boven hen staat. Immers wie de gevolgen van een beslissing of wet moet dragen moet mee kunnen beslissen in het tot stand komen van de wet, en dat zijn wij de burgers. Dit is de basis van een democratie dat wij samen als vrije gelijke burgers de samenleving vorm geven. De uitvoerende macht – de ministers – moeten de door het volk gemaakte wetten uitvoeren. 

 

Hoe gaat democratie praktisch in zijn werk?

Lees hier ons voorstel, dat enkel de belangrijkste en meest essentiële kenmerken van een direct-democratische procedure behandelt, waaronder zeven voorwaarden voor eerlijke referenda.

  • Stap 1: het burgerwetsvoorstel 
  • Stap 2: referendum aanvraag 
  • Stap 3: bindend referendum 

Sluit u aan bij Meer Democratie vzw en steun ons om ons land democratischer te maken. Onze acties zijn alleen mogelijk door mensen als u. Meer Democratie krijgt geen subsidie en de meeste private fondsen sluiten politieke doelstellingen uit. Help ons nog sterker te staan en word Vriend voor een maandbedrag dat u zelf kiest. Daarmee zorgt u dat we snel kunnen handelen en acties op langere termijn kunnen plannen. Maar ook met een eenmalige donatie helpt u onze acties vooruit!

Doneer nu