Spanje en Catalonië: een referendum is geen misdrijf, praat met elkaar!

Op 1 oktober 2017 werd in Catalonië een referendum gehouden over onafhankelijkheid van Spanje. 92% stemde voor. De Spaanse autoriteiten hebben zowel voor, tijdens als na het referendum alles gedaan om het referendum fysiek onmogelijk te maken: onder andere doordat het Spaanse Constitutionele Hof het referendum illegaal verklaarde, door het gevangenzetten en juridisch vervolgen van Catalaanse leiders, door gewelddadige inbeslagname van stembiljetten en stembussen, en door de inzet van de nationale politie om de toegang tot stembureaus fysiek te verhinderen.

Zeven organisaties voor directe democatie uit vijf Europese landen roepen via onderstaande gezamenlijke petitie de Spaanse regering op om een einde te maken aan de juridische vervolging van Catalaanse leiders en de gevangenen vrij te laten. Ook vragen wij specifiek om de intrekking van het Europese arrestatiebevel tegen de voormalige president van Catalonië, Carles Puigdemont.

Wij roepen alle zijden op met elkaar in gesprek te gaan. En samen overeenstemming te bereiken over een democratisch proces waarin er ook ruimte is voor een ordelijk referendum met eerlijke spelregels in Catalonië. Net zoals eerder de Britse en Schotse regering ook overeenstemming bereikten over het Schotse referendum over onafhankelijkheid, dat op 18 september 2014 werd gehouden. Hierbij stemde ruim 55% van de Schotse kiezers overigens tegen onafhankelijkheid.

Contact

Meer Democratie VZW
Koetsweg 13
B-3010 Kessel-lo
Ondernemingsnr. 0456.119.338

welkom@meerdemocratie.be
+32 456 37 23 82 (Brigitte George)

Bankrekening

IBAN: BE23 5230 8007 5191
BIC: TRIOBEBB

Privacybeleid en voorwaarden