Webinar Maatschappelijke Keuzes: Betogen versus Dialoog, Kiezen versus Stemmen?

Maatschappelijke keuzes: Betogen versus Dialoog, Kiezen versus Stemmen?

Op donderdag 30 mei 2024 nodigen we je uit om deel te nemen aan een boeiend webinar over de rol van burgers in onze democratie. We onderzoeken hoe burgers betrokken kunnen zijn bij het vormgeven van onze samenleving, of het nu gaat om betogen tegen overheidsbeslissingen of het uitoefenen van stemplicht.

Tijdens dit webinar zal ons teamlid Eric Van De Putte dieper ingaan op de volgende onderwerpen:

  • Betogen is weliswaar een verworven recht in landen zoals het onze, maar vaak is het ook de enige mogelijkheid waarmee de burgers kunnen aangeven dat een door de overheid genomen beslissing tegen hun wil ingaat. Protestbetogingen zijn dan ook een symptoom van gebrek aan democratie.
  • Op dezelfde manier laten overheden de burgers toe hun vertegenwoordigers te kiezen – in België zelfs ‘verplicht’ –, maar is het voor de onderdanen ook de enige mogelijkheid om een zekere ‘stem’ te hebben in het beleid. Een ‘overheid’ oefent macht uit over ‘onderdanen’. Het feit dat die de burgers de mogelijkheid onthoudt van rechtstreekse beslissingsmacht is in wezen ondemocratisch.
  • Tegenover de mogelijkheid om te betogen staat in een democratie het rechtstreeks beslissingsrecht, dat de burgers uitoefenen door middel van het bindend referendum. Hier neemt het gesprek, de dialoog tussen burgers, de plaats in van het protest tegen een boven het volk regerende overheid. Dit gesprek leidt tot vruchtbare uitwisselingen van standpunten en tot verantwoordelijk afstemmen van een beleidsvraag op de referendumdag.
  • En anders dan alleen ‘kiezen’ van vertegenwoordigers kunnen burgers van een democratie rechtstreeks thema’s afstemmen, wetsvoorstellen per referendum al dan niet aannemen.

Natuurlijk is het onderwerp rijker geschakeerd dan deze algemene voorstelling van zaken. Zo is niet elke betoging tégen iets en is kiezen OKÉ wanneer ook het stemmen voorzien is. Op dit alles zal teamlid Eric Van De Putte dieper ingaan.

Doe mee en ontdek de nuances van deze belangrijke kwesties tijdens ons interactieve webinar. Meld je nu aan om je plek te reserveren!

We kijken ernaar uit om je te verwelkomen tijdens het webinar en samen de volgende stappen te zetten in ons streven naar een betere toekomst!

privacybeleid http://www.meerdemocratie.be/privacy-verklaring-meer-democratie
30-05-2024

Contact

Meer Democratie VZW
Koetsweg 13
B-3010 Kessel-lo
Ondernemingsnr. 0456.119.338

welkom@meerdemocratie.be
+32 456 37 23 82 (Brigitte George)

Bankrekening

IBAN: BE23 5230 8007 5191
BIC: TRIOBEBB

Privacybeleid en voorwaarden