Wie neemt verkeerde beslissingen?

Knack-redactie, lezersbrief

Als de nationale parlementen echt de bevolking vertegenwoordigen, zoals Etienne Vermeersch in Het Forum van Knack van 06.12.2000 veronderstelt, zouden referenda allang een feit zijn. Immers, ongeveer zeventig procent wil referenda; wie houdt dan deze volkswil tegen?
'Je zit vaak met te suggestieve of te ongenuanceerde vragen, en het is moeilijk om de bevolking een degelijk inzicht te bieden in de voor- en nadelen van een bepaalde beslissing.' Denkt Vermeersch dat de bevolking verkeerde beslissingen zou nemen, dat het te dom is en dat daarom referenda niet kunnen? De bevolking mag wél bij wetgevende verkiezingen keuzes maken tussen verschillende partijen en kandidaten. Hoe kan men dat rijmen? Deze kandidaten (lees: partijen) zouden dan niets suggereren of genuanceerde voorstellen aanbieden? Waarom maken zij dan zoveel propaganda?

Heeft Vermeersch al eens de propaganda van de verschillende partijen doorgenomen? De tegenstanders van het enkelvoudige mannen- en vrouwenstemrecht argumenteerden vroeger ook dat de kiezers onbekwaam zouden zijn. De voorspelde catastrofes zijn niet uitgekomen. Wél deze door onze vertegenwoordigers georganiseerde staatsschuld bijvoorbeeld. Allicht behoort Vermeersch tot een verlichte elite die uit de propaganda voor de verdwalende sukkelaar goede beslissingen kan nemen.

Bert Penninckx

Contact

Meer Democratie VZW
Koetsweg 13
B-3010 Kessel-lo
Ondernemingsnr. 0456.119.338

welkom@meerdemocratie.be
+32 456 37 23 82 (Brigitte George)

Bankrekening

IBAN: BE23 5230 8007 5191
BIC: TRIOBEBB

Privacybeleid en voorwaarden