Wie neemt verkeerde beslissingen? | Meer Democratie

Wie neemt verkeerde beslissingen?

Knack redactie, Lezersbrief:
Als de nationale parlementen echt de bevolking vertegenwoordigen, zoals Etienne Vermeersch in HET FORUM van Knack van 6/12/2000 veronderstelt, zou referenda allang een feit zijn. Immers ongeveer 70% wil referenda; wie houdt dan deze volkswil tegen?
"Je zit vaak met te suggestieve of te ongenuanceerde vragen, en het is moeilijk om de bevolking een degelijk inzicht te bieden in de voor- en nadelen van een bepaalde beslissing." Denkt Vermeersch dat de bevolking verkeerde beslissingen zou nemen, dat het te dom is en daarom referenda niet kan? De bevolking mag wél bij wetgevende verkiezingen keuzes maken tussen verschillende partijen en kandidaten. Hoe kan men dat rijmen? Deze kandidaten (lees partijen) zouden dan niets suggereren of genuanceerde voorstellen aanbieden? Waarom maken zij dan zoveel propaganda?

Heeft Vermeersch al eens de propaganda van de verschillende partijen doorgenomen?
De tegenstanders van het enkelvoudige mannen- en vrouwenstemrecht argumenteerden vroeger ook dat de kiezers onbekwaam zouden zijn. De voorspelde catastrofes zijn niet uitgekomen. Wél deze door onze vertegenwoordigers georganiseerde staatsschuld bv. Allicht behoort Vermeersch tot een verlichte elite die uit de propaganda voor de verdwalende sukkelaar goede beslissingen kunnen nemen.
Bert Penninckx