De wereldelite komt samen in Davos

Het World Economic Forum gaat van start in het Zwitserse Davos. De rijksten en machtigsten van de wereld komen samen voor hun buitenproportionele netwerkborrel. Hier worden businessdeals gesloten, en tasten bedrijfsleiders het toekomstige beleid van politici af. Hier brainstormen rijke mannen die altijd rijker worden over ongelijkheid (?) en klimaatverandering.

Dit roept bij vele mensen weerstand op omdat het een event is dat economisch en politiek verstrekkende consequenties heeft, waar iedereen de gevolgen van moet dragen. Het is de concentratie van macht en rijkdom, die vaak op moreel dubieuze, soms ronduit criminele manier is bemachtigd, dit zowel op politiek als economisch vlak. Zij maken boven de hoofden van de mensen op ondemocratische wijze afspraken. Het wereldwijde democratische deficit wordt hier duidelijk geëtaleerd.

Op samenkomsten als deze wordt de politiek echter zwaar beïnvloed door economische belangen. Zij beïnvloeden onze samenleving door o.a. de nationale (fiscale) wetgeving naar hun hand te zetten via slimme beïnvloedingstechnieken – tot omkoping toe. Vanuit democratisch standpunt is dit grensoverschrijdend gedrag van de macht en het kapitaal, dat het gelijkheidsprincipe, dat in een democratie thuishoort, fundamenteel schendt.

Daarom ijveren wij bij Meer Democratie vzw voor een echte krachtige democratie die via een democratisch tot stand gekomen wetgeving de invloed van de ‘economie en het grootkapitaal’ op het politieke domein kan terugdringen. Dit kan wanneer de burgers via bindende referenda, waar ieder burger een vrije en gelijke stem heeft, daadwerkelijk in staat zijn hun samenleving zelf vorm te geven. (Stijn Decock in De Standaard van 14-1-2023)

Sluit u aan bij Meer Democratie vzw en steun ons om bindende referenda op burgerinitiatief mogelijk te maken. Steun ons en vindt inspiratie hoe dit kan worden georganiseerd zodat we samen met u een echte democratie kunnen realiseren.

Doneer nu

Contact

Meer Democratie VZW
Koetsweg 13
B-3010 Kessel-lo
Ondernemingsnr. 0456.119.338

welkom@meerdemocratie.be
+32 456 37 23 82 (Brigitte George)

Bankrekening

IBAN: BE23 5230 8007 5191
BIC: TRIOBEBB

Privacybeleid en voorwaarden