Fietsers krijgen voorrang in Maagdenhoek-referendum | Meer Democratie

Fietsers krijgen voorrang in Maagdenhoek-referendum

Date & Time: 
04-09-2020

De verkeersveiligheid in de Maagdhoek en een stuk van de Kruisstraat in Esen bij Diksmuide is al langer een heikel punt. Meerderheidspartijen CD&V en Idee Diksmuide maken er nu een fietsstraat van, maar daarmee is de oppositie niet tevreden.

De bewoners van de Kruisstraat en de Maagdhoek klagen al jaren over zeer druk en snel rijdend zwaar verkeer. Na twee bewonersvergaderingen besliste de gemeenteraad in juni 2017 om daar plaatselijk verkeer in te voeren tot grote tevredenheid van de bewoners. Enkele loonwerkers zagen hun favoriete sluipweg verdwijnen en zetten de politici onder druk. In het najaar van vorig jaar volgde een rampzalig referendum. De massaal opgetrommelde landbouwers, ongeacht waar ze woonden, stemden het plaatselijke verkeer weg. Vandaag voert de meerderheid een fietszone in maar dat zal niets veranderen aan het snelle en zware vervoer dat langs daar zal rijden. We pleiten voor overleg met de bewoners.

Gudrun Steen in Het Laatste Nieuws 2-9-2020

Het organiseren van een referendum moet aan bepaalde vormvoorwaarden voldoen om eerlijk te zijn. Was dit een referendum op initiatief van de bewoners of van de politici? Als het op initiatief van de politici plaats had is het geen echt referendum maar een volksraadpleging of plebisciet. En zo is het al niet echt eerlijk dat “de massaal opgetrommelde landbouwers, ongeacht waar ze woonden”, mee konden beslissen.

Bron: https://www.hln.be/in-de-buurt/diksmuide/fietsers-krijgen-voorrang-in-ma...