Het referendum en de pré-verkiezingscoalitie, de heilige graal van de democratie?

Onze huidige democratie heeft te veel kenmerken van een achterkamertjesregering. Zijn het referendum en de pré-verkiezingscoalitie hier oplossingen voor? Vraagt Michiel Dubbeldam zich af in Doorbraak van 29-11-2022 .

Het referendum

Het referendum wordt in tal van landen gezien als de meest democratische manier om besluitvorming tot stand te brengen. Zo is in Denemarken een referendum of een 5/6-meerderheid nodig om soevereiniteit af te staan. In Zwitserland wordt het referendum op zeer regelmatige basis toegepast, vaak zijn er ieder jaar meerdere referenda. Het eerste en meest voor de hand liggende voordeel is uiteraard dat het volk uiteindelijk het laatste woord heeft. Het valt op hoe bijzonder belangrijk de Zwitsers hun referendum vinden, zelfs degene die niet gaan stemmen (er is geen opkomstplicht) zijn erg tevreden met het stelsel. Het is dan ook opgenomen in de Zwitserse grondwet.

Natuurlijk is het mogelijk om tegen het referendum te zijn, maar het idee dat de democratie beschermd moet worden tegen het referendum is een contradictio in terminis.

De pré-verkiezingscoalitie

Daarbij maakt men gebruik van een systeem van blokvorming voor de verkiezingen, de partijen op het stembiljet behoorden ofwel tot het rechtse blok of tot het linkse blok. Dit versnelt de regeringsvorming, maar deze aanpak heeft ook als voordeel dat de kiezer weet met welke andere partijen zijn partij wil gaan regeren.

De democratie  is aan verbetering toe, daar zijn vriend en vijand het wel over eens. Bij Meer Democratie vzw verkiezen we het referendum boven de pré-verkiezingscoalitie. Immers bij verkiezingen, ook al zijn er pré-coalities, zullen de mensen na installatie geen invloed meer kunnen uitoefenen op het beleid tot aan de volgende verkiezingen. Het is een vergissing om democratie gelijk te stellen aan verkiezingen. In een echte democratie hebben de burgers steeds het laatste woord. Als bindende referenda op burgerinitiatief mogelijk zijn is de stem van de burger doorslaggevend. Tevens kan hij stemmen over wetten en gaat het niet over “verkiezen” van één of andere “partij”.

Sluit u aan bij Meer Democratie vzw en steun ons om bindende referenda op burgerinitiatief mogelijk te maken. Onze acties zijn alleen mogelijk door mensen als u. Meer Democratie krijgt geen subsidie en de meeste private fondsen sluiten politieke doelstellingen uit. Help ons nog sterker te staan en word Vriend voor een maandbedrag dat u zelf kiest. Daarmee zorgt u dat we snel kunnen handelen en acties op langere termijn kunnen plannen. Maar ook met een eenmalige donatie helpt u onze acties vooruit!

Doneer nu

Contact

Meer Democratie VZW
Koetsweg 13
B-3010 Kessel-lo
Ondernemingsnr. 0456.119.338

welkom@meerdemocratie.be
+32 456 37 23 82 (Brigitte George)

Bankrekening

IBAN: BE23 5230 8007 5191
BIC: TRIOBEBB

Privacybeleid en voorwaarden