EU bang van Iers referendum

Ierland is de enige lidstaat die een referendum houdt over het nieuwe EU-verdrag. Maar het Verdrag van Lissabon treedt maar in werking nadat alle 27 lidstaten het geratificeerd hebben. Alle controverse vermijden lijkt het motto te zijn op het hoogste niveau. Dat heeft alles te maken met het referendum van 12 juni in Ierland over het nieuwe EU-verdrag. En met de strijd achter de schermen over de verdeling van de postjes, zodra het Verdrag van Lissabon in werking treedt.

 

Iers referendum legt Europa lam

Alle controversiële voorstellen en debatten worden uitgesteld tot Ierland op 12 juni zich uitspreekt over het nieuwe EU-verdrag.

Europa ligt stil. De Europese Commissie produceert nauwelijks wetgeving meer en ook de dossiers voor het Europees Parlement drogen op. Alle controverse vermijden lijkt het motto te zijn op het hoogste niveau. Dat heeft alles te maken met het referendum van 12 juni in Ierland over het nieuwe EU-verdrag. En met de strijd achter de schermen over de verdeling van de postjes, zodra het Verdrag van Lissabon in werking treedt.

Een oproep tot betere bescherming van minderjarigen tegen videospelletjes. Dat was gisteren het povere resultaat van de wekelijkse zitting van de Europese Commissie. Ook de voorbije en komende weken stond en staat er niets substantieels op de agenda van de Commissie, het dagelijkse bestuur van de Europese Unie. Aangezien die Commissie het wetgevende werk aanstuurt, slaat de nieuwsarmoede ook over op andere Europese instellingen, meer bepaald het Europees Parlement en de Europese ministerraden.

 

Grondwet

Ierland is de enige lidstaat die een referendum houdt over het nieuwe EU-verdrag. Maar het Verdrag van Lissabon treedt maar in werking nadat alle 27 lidstaten het geratificeerd hebben. Een Iers 'no' kan het zo moeizaam bereikte akkoord over de opvolger van de verguisde Europese grondwet alsnog kelderen.

Ierland heeft een kwalijke reputatie. In 2001 verwierp de bevolking ook al het Verdrag van Nice in een referendum. Toen kwam er een tweede – dit keer positief – referendum aan te pas om de Europese patstelling te deblokkeren. Bovendien is aftredend premier Bertie Ahern in een schandaal verwikkeld van mogelijke persoonlijke corruptie.

Geen riante uitgangspositie dus voor een Iers ja. Het vooruitzicht van de volksraadpleging legt al maanden een hypotheek op het politieke werk in Brussel. De Ierse en Britse pers publiceerden al gretig verhalen over interne nota's waaruit moet blijken dat de Europese Commissie alle politiek gevoelige onderwerpen bewust uitstelt tot na het Ierse referendum.

Die perslekken worden steevast ontkend, maar intussen komen er al maanden geen voorstellen voor nieuwe wetgeving uit de Europese koker. 'Soms wordt wanhopig gezocht naar een rapportje om de lege agenda te stofferen', geven kabinetsmedewerkers toe.

Ook het Europees Parlement zit stilaan op droog zaad. Heel wat plannen zijn in de pijplijn blijven steken of worden vertraagd, omdat ze het debat in Ierland te veel zouden kunnen beïnvloeden. Zo werden voorstellen voor grensoverschrijdende ziekenzorg op de valreep ingeslikt, wegens te controversieel. Ook de herziening van het Europees budget en de prioriteiten in die financiering is naar volgend jaar verschoven.

 

Belastingen

De plannen voor een gemeenschappelijke belastbare basis, om de feitelijke tarieven in de vennootschapsbelasting te kunnen vergelijken in de Europese Unie, zijn om dezelfde reden op de lange baan geschoven. Ierland vreest de uittocht van bedrijven die werden aangetrokken door het gunstige fiscale regime.

De voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso, haastte zich vorige week al om de Ieren te melden dat er geen voorstel komt, zolang niet alle implicaties duidelijk zijn. Hij benadrukte daarbij dat het nieuwe verdrag Europa geen extra bevoegdheden geeft, en zeker niet op fiscaal vlak.

 

Postjes

Of de situatie na het Ierse referendum opklaart, is zeer de vraag. Volgend jaar treedt het nieuwe verdrag in werking. Europa krijgt dan een heel nieuwe institutionele architectuur, met een president van de Europese Raad en een minister van Buitenlandse Zaken. De strijd om die postjes is al in alle hevigheid losgebarsten.

Barroso wil zijn kansen op een tweede termijn gaaf houden en houdt zich liefst gedeisd. Ook na het Ierse referendum wordt de periode van lopende zaken wellicht verlengd.

KV in Tijd van 23 april 2008

De titel van het krantenartikel draait de feiten om: Het is Europa dat zichzelf verlamt uit angst van de burger.
Over de referendumcampagne in Ierland zie: http://www.erc2.org/ireland.0.html


NEWSLETTER
EUROPEAN REFERENDUM CAMPAIGN (ERC)


'Reform Treaty: Opposition in Austria'
The latest edition of the ERC Video Journal

Diesmal auch auf Deutsch: Reformvertrag: Opposition in Österreich

'Reform Treaty: Opposition in Austria' is dedicated to the Austrian campaign Plattform Volxabstimmung who fights for a referendum on the Lisbon Treaty in Austria. A recent poll in Austria (done by GALLUP and published on Apr 4, 08) suggests that a majority of those polled would reject the treaty: 38% were against, 25% in favour and 37% undecided.

ERC Video Journal No 6: Reform Treaty: Opposition in Austria
ERC Video Journal Nr 6: Reformvertrag: Opposition in Österreich
These and other editions of the EVJ at: ireland.erc2.org


'Discontentment from the North' focuses on Denmark, Sweden and Finland. It contains interviews with key figures explaining how there had been huge demands from within the countries for referenda, and yet their calls went unheard.

ERC Video Journal No 5 - Discontentment from the North
ireland.erc2.org

Many events have occurred since the last Newsletter.
There have been two demonstrations calling for a referendum in Austria, with around 5000 people attending each. However the Austrian Parliament passed the document. Despite issues surrounding their media law Slovakia too ratified the Treaty.

We have written detailed reports about the situation in Austria, Slovakia and Germany concerning the Lisbon Treaty. All of the reports are available in English, French and German. Please click on the relevant link below.

Slovakian Report - EN  FR (http://democracyinternational.cmail5.com/l/386441/514jln1/www.erc2.org/1...)  DE (http://democracyinternational.cmail5.com/l/386441/514jln1/www.erc2.org/1...)
Austrian Report -   EN  FR (http://democracyinternational.cmail5.com/l/386441/514jln1/www.erc2.org/1...)  DE (http://democracyinternational.cmail5.com/l/386441/514jln1/www.erc2.org/1...)
German Report -   EN  FR (http://democracyinternational.cmail5.com/l/386441/514jln1/www.erc2.org/1...)  DE (http://democracyinternational.cmail5.com/l/386441/514jln1/www.erc2.org/1...)

In Ireland a leaked email made its way to the front page of the Irish Daily Mail yesterday. The email written by Elizabeth Green, a senior UK diplomat in Dublin contained controversial statements made by the Irish government. These included the European Commission's promise to down play and/or delay any announcements that may damage the Yes Campaign and the Irish government's intention to not debate the content of the Treaty, but rather focus on Ireland's overall benefits from the EU.

The story can no longer be found on the Daily Mail website but a scanned version of the front page has been put online at:
http://www.politics.ie/viewtopic.php?f=172&p=1115837


'Faces of the Irish No Campaign'
The first Irish edition of the ERC Video Journal

This latest version of the ERC Video Journal introduces you to some of the main actors from the No Campaign in Ireland.

ERC Video Journal No 4 - Faces of the Irish No Campaign
ireland.erc2.org 


'Broken Promises in the UK'
The latest edition of the ERC Video Journal

The ERC has just produced its latest video, explaining the events which led to the UK's not holding a referendum.

ERC Video Journal No 3 - Broken Promises in the UK
ireland.erc2.org

All the ERC Video Journals have English subtitles.
Tous les journaux vidéo de la CER sont sous-titrés en français.
Alle ERC Video Journale sind mit deutschen Untertiteln.

Last week I was able to write a comment in the EUObserver.com, on the decision of the European Parliament to not respect the outcome of the Irish Referendum. Find 'A damaging blow to democracy' at http://euobserver.com/7/25774.

Contact

Meer Democratie VZW
Koetsweg 13
B-3010 Kessel-lo
Ondernemingsnr. 0456.119.338

welkom@meerdemocratie.be
+32 456 37 23 82 (Brigitte George)

Bankrekening

IBAN: BE23 5230 8007 5191
BIC: TRIOBEBB

Privacybeleid en voorwaarden