Volksreferendum in Borsbeek

De officieuze afsluiting van hun petitie met meer dan 3.000 handtekeningen is ruimschoots genoeg om een volksreferendum bij het gemeentebestuur aan te vragen.

We weten dat in België de particratie hoogtij viert. De partijen bepalen het beleid, de burgers hebben hier geen geen impact op, zij kunnen niet mee beslissen. Dit is in de meeste gevallen ook zo op lokaal gemeentelijk vlak waar de inwoners zich niet langer identificeren met de traditionele politieke partijen. Tegelijkertijd is het lokale niveau het meest geschikt om de particratie te overwinnen.

In Borsbeek worden hiertoe de concrete stappen gezet. Bij Meer democratie juichen wij dit toe. Via een succesvolle petitie kan de gemeente niet anders dan een referendum organiseren, zodat de burgers zelf kunnen beslissen. Dikke pluim voor de Burgerbeweging Burgers voor Borsbeek (BvB).

Verdere stappen om de particratie te overwinnen kan wanneer geëngageerde burgers lokaal afspreken om bij de volgende lokale verkiezingen met een lijst van onafhankelijken naar de kiezer te trekken. Er is maar één programmapunt nodig: een andere manier van politiek bedrijven. Niet om de macht, maar om de macht terug aan de bevolking te geven zoals het in een democratie hoort. Deze andere manier bestaat er dan in dat de burgers van de gemeente zelf hun voorstellen formuleren en er ook zelf over stemmen, in plaats van de partijsoldaten die nu in de gemeenteraad zitten.

Grâce Verellen in Het Laatste Nieuws van 2-11-2022

Sluit u aan bij Meer democratie vzw, steun ons en vindt inspiratie hoe dit kan worden georganiseerd zodat we samen met u een echte democratie kunnen realiseren.

Doneer nu

Contact

Meer Democratie VZW
Koetsweg 13
B-3010 Kessel-lo
Ondernemingsnr. 0456.119.338

welkom@meerdemocratie.be
+32 456 37 23 82 (Brigitte George)

Bankrekening

IBAN: BE23 5230 8007 5191
BIC: TRIOBEBB

Privacybeleid en voorwaarden