Ziek van politiek | Meer Democratie

Ziek van politiek

Date & Time: 
01-10-2020

Als er al een nieuwe federale regering komt, dan staat die behalve voor een economische ook voor een democratische uitdaging van formaat. Het vertrouwen is, zeker na de onfrisse apotheose deze week, totaal zoek. ‘De beste mensen die met politiek bezig zijn, hebben de partijpolitiek opgegeven.’ schrijft Filip Rogiers in De Standaard op zaterdag 26 september 2020.

Het failliet van de politieke partijen is duidelijk. Dit wordt in het artikel duidelijk uit de doeken gedaan, ondersteund door uitspraken van Vincent Stuer (Schrijver en medewerker Renew Europe), Jean-Benoit Pilet en Stefaan Walgrave. Maar wat is de oplossing? Op het einde van het artikel citeert hij Vincent Stuer die als mogelijke oplossing: ‘Zeker als het tot verkiezingen zou komen, lijkt mij een totale personeelswissel in alle partijen een minimum minimorum. De breuk met het verleden moet er komen vóór een nieuwe zwarte zondag.’

Filip Rogiers in De Standaard 26-9-2020.

Een personeelswissel in de partijen is geen garantie dat het vertrouwen in de partijen zal toenemen. Volgen Meer Democratie zal dit geen soelaas bieden omdat de burgers na de verkiezingen hun stem kwijt zijn. Zij kunnen niet correctief optreden wanneer  de “verkozenen” beslissingen nemen die tegen de wil van de burgers ingaan. Dit is de ware impasse: de machteloosheid van de burgers na de verkiezingen omdat de partijen dan autonoom beslissen, waarbij ze hun beloftes meestal niet nakomen. De particratie blijft dus bestaan.

De oplossing is een directe democratie. De burgers kunnen via referenda op volksinitiatief beslissingen die zij onjuist vinden ongedaan maken. Meer nog, ze kunnen zelf (naast het parlement) wetsontwerpen indienen en door het parlement of via referenda laten goed- of afkeuren. Dan kan ook de particratie overwonnen worden.

Bron: https://www.standaard.be/cnt/dmf20200924_96178825